När man diskuterar privatisering eller avreglering avslutas ofta meningsutbytet med att den fria marknaden med dess påstådda fria val alltid är så mycket bättre än varje annat alternativ. Det är sant i de allra flesta fall. Om allt annat lika är marknadsmekanismen att föredra framför statlig reglering. Den negativa friheten trumfar oftare den positiva än tvärtom. Men lika viktigt att framhålla är att detta inte gäller hela tiden. Varje marknad, varje bransch måste alltid analyseras utifrån sina egenskaper och sina förutsättningar. One size never fits all. Ingenstans är detta mer pertinent än här hemma med dess komiskt korkade medialandskap. Det spelar i princip ingen roll vad som diskuteras, skolan, sjukvården, bilprovningen, pensionen, apoteket, det räcker att nämna det fria valet för att få tyst på motståndaren. Men enligt min mening är verkligheten inte så enkel. Här är en artikel från The American Prospect som diskuterar saken baserad på empiri snarare än ideologi: Five Things Government Does Better Than You Do

“The conservative approach to government stems from a basic tenet of free-market economics: that people always act rationally to maximize their own benefits, and that from this rises a general state of well-being for society as a whole. But this isn’t always true. One of the hottest academic disciplines to arise in the last few decades is behavioral economics, which explores the ways in which people behave irrationally. In addition, easy-predictable problems with certain markets prevent us from achieving the best outcomes. These two facts have consequences for how we should think about government in certain instances. There are many ways in which the government can make better decisions with our money than we can, and there are many ways that the Ryan budget would make society worse off by getting rid of government programs.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.