Jag har tidigare balanserat på stängslet vad gäller algoritm-handeln men börjar nu svänga. Bortsett från det uppenbara, att somliga med lagen på sin sida köper front-running med co-location, har jag sett det som en naturlig evolution av teknisk handel. Men i kombination med den fragmentisering av handeln som skett de senaste åren är det dags att omvärdera. Flash-crashen och nu senast Knight Capitals katastrofala mjukvaruppdatering visar med all önskvärd tydlighet att något är fundamentalt fel. Det är svansen-som-viftar-med-hunden syndromet återigen. Tilliten till avregleringar och industrins påstådda självreglering gör att man blundar för de negativa konsekvenser som fragmentisering och avreglering skapar. Ingen skulle komma på tanken att låta räven vakta hönshuset.

Volymen på Stockholmsbörsen är nu nere på halvdagsnivåer. Är det bara HFT-datorerna och småspararna kvar? The smart money har försvunnit till the lowest bidder. Med så lågt deltagande börjar prisbilden kännas tveksam samtidigt som den lägre volymen förstärker volatiliteten. I min naivitet trodde jag att transparens var att föredra men tydligen inte när industrin får som den vill av clueless politicians.

Via Felix Salmon fick jag upp ögonen för en fascinerande visuell animation för hur handeln har förändrats i USA de senaste åren. Samtidigt som samma fragmentisering skett och HFT-handel tagit över. Börsens, förlåt handelsplatsernas, öppettider är på x-axeln och volmen på y-axeln. Nere i vänstra hörnet visas datumen. Den börjar 2007 och slutar 2011.

Felix Salmon:

“What we see here is relatively low levels of high-frequency trading through all of 2007. Then, in 2008, a pattern starts to emerge: a big spike right at the close, at 4pm, which is soon mirrored by another spike at the open. This is the era of traders going off to play golf in the middle of the day, because nothing interesting happens except at the beginning and the end of the trading day. But it doesn’t last long.

By the end of 2008, odd spikes in trading activity show up in the middle of the day, and of course there’s a huge flurry of activity around the time of the financial crisis. And then, after that, things just become completely unpredictable. There’s still a morning spike for most of 2009, but even that goes away eventually, to be replaced with sheer noise. Sometimes, like at the end of 2010, high-frequency trading activity is very low. At other times, like at the end of 2011, it’s incredibly high. Intraday spikes can happen at any time of day, and volumes can surge and fall back in pretty much random fashion.”

Här är en artikel i samma ämne hos Bloomberg: History of Algorithmic Trading Shows Promise and Perils

En till: Knight Blowup Shows How High-Speed Traders Outrace Rules

Och Joe Nocera på NYT: Frankenstein Takes Over the Market

“This week, yet another Wall Street firm most people have never heard of, relying on a computerized trading program that they can’t possibly understand, shook investors’ faith in the market. This is happening a little too frequently, don’t you think?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.