Det går ett spöke över världen. Den lovar säckar av guld, ungdom och evig lycka. Om vi människor bara håller oss undan och låter den svänga sitt trollspö skall allt ordnas på det bästa av sätt. Dess namn är Den Osynliga Handen, dess profet Marknaden. Dess budskap sålunda: människan är alltid rationell och marknaden alltid effektiv. I evinnerlig tid, nu och för evigt, amen. Halleluja!

Men för oss som väljer att basera våra påståenden om världen, på världen, istället för en tänkt värld, är båda dessa påståenden falska. Det omvända gäller dock inte. Att människan aldrig är rationell eller att marknaden aldrig är effektiv. Jag postulerar följande: människan är inte alltid rationell och marknaden är inte alltid effektiv. I dina ögon kanske det låter som en truism men tro mig när jag säger det, inom den klassiska nationalekonomin är det som att svära i kyrkan.

Låt mig erbjuda en bild av den religiösa epistemologin. Den börjar med ett axiom och extrapolerar allt från detta. Tänk dig en upp och nedvänd pyramid. Den vilar på en enda sten, alla ytterligare stenar är beroende av denna enda, första sten. Tas den bort faller alla andra stenar. Själv föredrar jag att använda en omvänd analogi. En som jag anser bättre speglar världen och som jag anser ger en bättre förståelse av densamma. Tänk en normal pyramid, med den breda basen i botten. Alla stenar längst ned är empiriska fakta om världen. Till skillnad från den religiösa pyramiden kan flera, ja till och med väldigt många stenar, tas bort utan att det påverkar byggnaden.

Dessa båda förhållningssätt påverkar oss fundamentalt hur vi agerar när vi ställs inför fakta som motsäger våra påståenden om världen. Det är som när man diskuterar guds existens med en troende. Det slutar antingen i en pinsam tystnad eller i handgemäng. blir till slut bara pinsamt. Tro ligger inom oss själva. Dit har ingen annan tillträde.Och hur kan den människa som under så lång tid, med sådan glöd, tillsammans med så många andra, nu plötsligt inse att allt man tidigare höll för sant, inte är det? Det är svårt, väldigt svårt. Det är inte konstigt att många i den situationen väljer bort den information som sätter pyramiden i gungning. Det kallas kognitiv dissonans.

Men om man baserar sin världsbild på flera små, sammanflätade sanningen, kan man erkänna sitt misstag utan att tvingas kasta ut barnet med badvattnet. Det må vara plågsamt eller kanske pinsamt men det går.

Efter trettio år av privatisering, avreglering, skattesänkningar och aktieägarvärde tycks världen äntligen vara redo för en omvärdering av den neoklassiska hegemonin. För det är inte svårt att argumentera för att alla marknader inte är lika, asymmetrisk information är det normala och alla, jag säger alla, människor har olika preferenser. Sannolikt är det någon som tjänar på att ideologin aningslöst traderas så frekvent men min känsla är att vi andra, vi som ska betala och konsumera tjänsten, får som vanligt hålla till godo med det tvivelaktiga nöjet att böja oss fram för att bli fistade av den osynliga handen. Det är dags för empiri istället för ideologi.

 

 

 

 

 

 

Ett svar på ”Fistad av den osynliga handen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.