Jag köpte de både Kepler-deckarna i en köplada på väg ut till landet i somras. Jag vet inte hur jag ska säga det här, man vill ju inte vara elak, men de är riktigt, riktigt dåliga. Språket är sterilt och könlöst, kontrollerat och värst av allt, de försöker inte ens dölja kalkylen. Politiskt motiverad konst blir sällan bra och samma sak gäller också pekuniärt motiverad konst. När man ser svensk film är skämskudden en självklar accessoar i soffan. Vad man ska använda när man fördjupar sig i det svenska deckarundret är oklart. Man kan ju förstås undvika fenomenet helt och hållet. Det låter faktiskt som en riktigt bra idé.

Klyschorna och klichéerna är legio. Våra hjältar är unga kvinnor på den politiska vänsterkanten som bor på namngivna gator på söder medan alla andra är utspridda på lika namngivna adresser i innerstan. Ja, förutom hushållerskan som bor i Knivsta, med skällande hund. Självklart har de en båt liggande vid Långholmen. Men där begår de en fet blunder i jakten på dagens comme-il-faut. Det är en motorbåt – i plast!

Genom halva boken jagas det unga paret till fots i Stockholms skärgård. När de träffar på någon som kan hjälpa dem att kontakta polisen blir de bryskt avvisade. De tillbringar, får vi veta på tre rader, tre dygn i en grotta. När de sedan hittar en stuga är innehavaren en  avdankad tevestjärna med smak för pojkar som tvingar dem att leka sanning och konka innan de, kanske, får låna telefonen. Man famlar febrilt efter något som kan mildra den nu akuta rodnaden. Men förgäves, det finns ingen återvändo i den här soppan.

Böckerna saknar artistisk ambition i både form som innehåll. Det är lättköpta historier lättsmält paketerat. Plötsligt slår det mig varför texten känns så platt. Det finns ingen undertext, allt de vill säga står där. Det är därför det blir så stumt, så tomt. Det svänger lika lite som Ace of Base. Men de fick ju sin bostadsrätt på Luntmakargatan. Jag vet inte, kanske jag som vit, medelålders man inte ingår i målgruppen. Man kan ju alltid hoppas. Jag ser i tidningarna att de nu har kommit ut med den tredje delen av planerade åtta. Som du kanske förstår kommer jag inte att läsa något mer alster från deras penna. Jag har en ny katalog från Jula att bläddra i under toalettbesöken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.