Nu är Barry Ritholtz arg igen. Jag med. Det är bara det gamla vanliga – lögner, lögner och förbannade lögner. Om du bara har tillräcklig brist på skam i kroppen eller tillräckligt liten hjärna att hävda en tillräckligt stor lögn – desto bättre. Om du dessutom har större delen av världens hyrda pennor och ideologier i din ringhörna – you just can’t lose.

Han gick igång på att New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, på en fråga om Occupy Wall Street svarade: “It was not the banks that created the mortgage crisis. It was, plain and simple, Congress who forced everybody to go and give mortgages to people who were on the cusp.” Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger så blir den till slut accepterad. Det är ju den sorgliga sanningen.

Jag minns den gamle folkpartipolitruken Hans Bergström, numera tydligen entreprenör i skattemedel, hade en slående korkad drapa för länge sedan i DN med samma lögn.

Ritholtz är spot on med detta citat: “Why are people trying to rewrite the history of the crisis? Some are simply trying to save face. Interest groups who advocate for deregulation of the finance sector would prefer that deregulation not receive any blame for the crisis.

Some stand to profit from the status quo: Banks present a systemic risk to the economy, and reducing that risk by lowering their leverage and increasing capital requirements also lowers profitability. Others are hired guns, doing the bidding of bosses on Wall Street.

They all suffer cognitive dissonance — the intellectual crisis that occurs when a failed belief system or philosophy is confronted with proof of its implausibility.”

Han har ju numera en regelbunden kolumn i Washington Post. Läs hela här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.