Daniel Kahneman, en av förgrundsgestalterna inom Behavioral Finance, har kommit ut med en ny bok. De recensioner jag sett är övervägande positiva. Kahneman fick ju som bekant 2002 det s.k. Nobelpriset i ekonomi “for having integrated insights from psychological research into economic science, especially concerning human judgment and decision-making under uncertainty”. Det ska bli intressant att läsa hans nya bok av flera skäl. Främst kanske då det mesta han skrivit har varit tekniskt avancerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter.

Hans kanske mest kända text är den han publicerade tillsammans med sin mångårige samarbetspartner Amos Tversky 1979 i Econometrica, Prospect Theory: An Analysis of Decision under Risk. I sin nya bok, Thinking, Fast and Slow, sammanfattar han, och kokar ned, ett helt liv av vetenskapliga experiment i syfte att blottlägga våra kognitiva självbedrägerier.

I Financial Times börjar William Easterly sin anmälan sålunda, “There have been many good books on human rationality and irrationality, but only one masterpiece. That masterpiece is Daniel Kahneman’s Thinking, Fast and Slow.”

Michael Lewis skriver mångordigt och uppskattande om både Kahneman som boken i Vanity Fair. Han passar också på att förklara och beskriva det forskningsfält Kahneman verkar i och han gör det utan att använda den tekniska jargong som vanligtvis tynger densamma.

I The New Yorker hävdar Jonah Lehrer, “It’s impossible to overstate the influence of Kahneman and Tversky. Like Darwin, they helped to dismantle a longstanding myth of human exceptionalism. Although we’d always seen ourselves as rational creatures—this was our Promethean gift—it turns out that human reason is rather feeble, easily overwhelmed by ancient instincts and lazy biases. The mind is a deeply flawed machine.”

Wall Street Journal fokuserar i sin korta anmälan på de politiska konsekvenser Kahneman drar av sina slutsatser. Han omfamnar “libertarian paternalism” som gjorts populär med boken Nudge av Richard Thaler och Cass Sunstein.

För den som vill fördjupa sig lite extra har jag lagt upp en översikt, om än lite till åren, av forskningen inom BF, här: Resistance is Futile. Fler akademiska verk finns här. Sök på Behavioral Finance.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.