Om du vill att en relation ska fortsätta efter en initial introduktion, oberoende av vilken sorts relation det är, är förtroende av största vikt. Om du driver ett företag är det livsviktigt, nöjda kunder är återkommande kunder. John Kay skriver i en intressant artikel i FT att förtroendet för bankerna i Storbritannien, tro det eller ej, nu är lägre än för journalister och politiker. Finansindustrin har gått från en långsiktig, relationell affärsidé, till en kortsiktig, egoistisk modell där trading, transaktioner och bonusar står i fokus. En kannibalkapitalistisk, brända jorden-taktik bortkopplad från den reala ekonomin vilken bankerna nu använder, as they see fit, som de erövrare de är.

Vi måste tillbaka till den tid som var innan svansen växte sig så stark att den började vifta med hunden. Kort sagt, vi behöver komma bort från de dogmer som hindrar oss från att säga det självklara: oreglerade marknader, i synnerhet en så systemkritisk som finansmarknaden, kan inte lämnas vind för våg. Frestelserna blir för stora, den kan till slut inte stå emot. Vi behöver en reglering som är oberoende och står fri från branschens intressen:

“Such capture is sometimes crudely corrupt, as in the US where politics is in thrall to Wall Street money. The European position is better described as intellectual capture. Regulators come to see the industry through the eyes of market participants rather than the end users they exist to serve, because market participants are the only source of the detailed information and expertise this type of regulation requires. This complexity has created a financial regulation industry – an army of compliance officers, regulators, consultants and advisers – with a vested interest in the regulation industry’s expansion. In regulation also we need to go back to a simpler structure, serving the users of equity markets – savers and companies.”

John Kay har varit huvudsekreterare för en statlig utredning, The Kay Review of UK Equity Markets and Long-Term Decision Making, där dessa tankar presenteras mer ingående. Obligatorisk läsning förstås och det finns en utmärkt executive summary.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.