Nytt år och nya siffror att summera. Låt oss börja med veckodagarna. Det är ingenting nytt, måndagar är den dag som oftast slutar på plus. Turnaround tuesday är den enda dag som har en tendens att sluta på minus. Men med liten marginal. Av totalt 6336 dagar har 3332 slutat på plus medan 3004 slutat på minus. För den som kontrollräknar börjar min databas i oktober 1986 och inte i januari 1987 men det påverkar inte sluresultatet i någon större utsträckning.

Nästa period är veckor. Vad som står ut är vecka 1 och vecka 16 där båda gått plus 21 gånger men minus bara 4. En möjlig slutsats är att det finns evidens för Santa Claus rally men utöver det är informationen främst anecdotal. Av totalt 1306 veckor har 736 slutat på plus medan 569 har slutat på minus.

Det första månadsdiagrammet visar antalet gånger respektive månad har gått upp eller ned. Tre breda trender är uppenbara över året. I början på året stiger normalt kurserna. Sedan inträffar en platåfas som slutar i nedgång under hösten men efter det stiger kurserna igen i slutet på året.

Nästa månadsdiagram bekräftar de tre tidigare nämnda trenderna. Det bästa snittet de senaste tjugofem åren har varit februari med 2,85 %, sedan april med 2,37 % och på tredje plats december med 2,13 %. Sämsta månader är september med -2,14 %, följt av augusti med -1,42 % och sedan juni med -0,11 %. Dessa tre är de enda månader vars medeltal är under nollstrecket. Av totalt 300 månader sedan 1987 har 182 gått upp medan 118 har gått ned.

I grunden är den här sortens information egentligen obrukbar att handla på men som generell bakgrundsdata kan det vara bra att känna till. Det finns en stabil bias för uppgång i marknaden och några breda säsongsmönster kan också skönjas. Utöver det, you’re on your own!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.