Jag läste några braskande rubriker i de s.k. morgontidningarna häromdagen. DNs var “De är sämst på aktieklipp” medan Svenskan klipper till med “35-åriga män sämst på aktieklipp”. Båda citerar från en forskningsrapport jag inte lyckats lokalisera. Men det gör inget, fakta i målet är känt sedan länge. Det är i huvudsak två orsaker som ligger bakom undermåliga resultat och de två kan i sin tur spåras till det vanligt förekommande fenomenet hos mänskligheten, inte bara 35-åriga män med låg inkomst, som på god svengelska kallas overconfidence.

Det resulterar på finansmarknaden i två saker. För det första att man tenderar att negligera risken och lägga alltför mycket fokus på den potentiella avkastningen. Konkret innebär det att man inte sprider risken i portföljen utan har för få innehav. För det andra att man helt enkelt handlar för mycket. Det sägs ju att marknaden är ett nollsummespel där den ena vinner vad den andre förlorar. Men då glömmer man bort att branschen ska ha sin del av kakan i form av slippage och courtage. Det är i själva verket ett minussummespel. Och efter det inträder armbrytandet med din egen värsta fiende – dig själv. Den som tror att han kan sitta hemma i pyjamas och generera överavkastning på sin depå har oddsen emot sig. På den punkten är litteraturen enig.

Jag kollade lite snabbt i mitt arkiv och hittade bl.a. dessa alster för den som vill fördjupa sig:

Rappaport&Mauboussin-Pitfalls_to_Avoid En kort och bra översikt över några av de svårigheter man som människa möter på marknaden.

Barber&Odean-Gender and Overconfidence

Odean-When all traders are above average

Odean-Do Investors trade to much

Barber&Odean-The_Courage_of_Misguided_ Convictions

Can individual investors beat the market I den här rapporten drar man slutsatsen att det faktiskt finns några som kan slå sitt jämförelseindex.

“Our Þnding that some individual investors have superior investment skills, and that others systematically underperform, suggests a new perspective on the issue of whether on average individual traders foolishly trade too much. As discussed earlier, previous studies have shown that individual investors on average lose money in their trades. However, if traders vary widely in terms of their ability to select investments, and if they learn about and develop this ability through trading, it may in fact be rational for some investors to trade frequently and at a loss, in the hope of future gains.13 It is still discouraging that, net of costs, individual investors as a group lose money on average.”

Här är också en tidigare svensk studie från samma forskningsinstitut som hänvisas till i artiklarna ovan:
Andersson-All guts, no glory

 

Ett svar på ”Vem misslyckas bäst på marknaden?”

  1. Pingback: Here we go again

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.